Her følger flere ribbeoppskrifter som kan skape en alternativ
julestemning.
HVITLØK: Ribberull med
hvitløk. Foto: MAGNAR KIRKNES
Ribberull med hvitløk
Hver av våre oppskrifter er
beregnet på 4-6 personer.
Ved å rulle sammen ribbestykket og tilsette
hvitløk og krydder, blir kjøttet ekstra saftig. Alle smakene beholdes i kjøttet.
Å bene ut en ribbe er mye lettere enn det høres ut som; med en skarp
kniv skjærer du langs bena på begge sider, og løfter dem ut.
2 kg
tynnribbe
5 fedd finhakket hvitløk
salt og pepper etter smak
saften av en halv sitron
frisk persille
1 ts karve
Saus: Få med alt av kraft og fett i langpannen, tøm i
kasserolle, og kok opp med litt jevning (kaldt vann utrørt med mel eller
maisena). Om ønskelig kan sausen siles og tilsettes litt fløte til slutt.
Velg tynnribbe med bra fordeling av fett og kjøtt, stykket bør være
stort nok til å rulles sammen. Snitt svoren i litt tettere ruter enn juleribba,
snu stykket og skjær ut det som måtte være av ben.
Snitt litt i
ribbestykket og gni salt og pepper og hvitløk inn i snittene. Fordel finhakket
persille og karve pluss sitronsaften over kjøttsiden.
Rull sammen og
bind opp med bomullstråd til en tett og fin rull. Gni salt og pepper ned i
snittene på svoren til slutt. Stekes på rist i 1-1 1/2 time på 200 grader over
langpanne med ca. 2 dl kokende vann. Pass på å snu rullen litt under
stekeprosessen. Vann etterfylles i langpannen hvis den tørker ut. Dette er
grunnlaget for sausen og bør ikke bli brent.
Ovnstemperaturen økes litt
på slutten for å få sprø svor. Du kan også bruke grillen for få sprø svor - snu
litt på rullen og følg godt med, brent ribbesvor smaker ikke godt.
Server med potetmos og grønnsaker eller salat.
Potemos til 6
personer: 10-14 poteter, 4 dl varm melk, 4 ss smør, salt, pepper, muskat, 1
egg, 1/2 ts gurkemeie. Skrell potetene og kok dem møre i vann. Ta dem opp og del
dem i grove biter, mos potetene og tilsett krydder etter smak. Rør inn egget til
slutt, mosen bør ikke koke etter at egget er tilsatt.
Dansk ribbestek
med tranebærsaus
PÅ DANSK VIS: Dansk
ribbestek med tranebærsaus. Foto: MAGNAR
KIRKNES
Dansk ribbestek med sprø svor er tradisjonsmat i Danmark til
jul. Tranebærsaus smaker fortreffelig til. Server gjerne rødkål og syltet rødløk
til retten, og surr noen eplebåter i stekesjyen.
1,5 kg svinekam eller
kotelettdelen av familieribben
3 ts grovt salt
pepper etter smak
5 dl kokende vann
2 ss finhakkede krydderurter (ferske eller
tørre)
Bærsaus: 250 g tranebær (fås i velassorterte
butikker. Smaken minner om tyttebær.
100 g sukker
2 dl vann
Kotelettdelen på familieribben er perfekt å bruke, da slipper du unna
vanskene med å få stekt et ribbestykke med en tynn og en tykk del. Bruk en skarp
kniv og fjern bena, lag rette snitt i svoren og gni svoren inn med salt og
pepper.
Prøv å få mest mulig urter ned i sprekkene på svoren. Hell
kokende vann i langpannen og eventuelt finhakkede urter. Stekes på 200 grader i
ca. 1 time, øk temperaturen til 250 grader mot slutten for å få sprø svor. La
ribbesteken hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
Bærsaus:
Kok bærene forsiktig sammen med vann og sukker til en tykk saus.
Tilbehør: Alle typer poteter passer til denne retten og stekesjy
fra langpannen blir en bra saus ved siden av tranebærsausen.
Ribbe
med soyasaus og eksotiske frukter
ALTERNATIV JUL: Ribbe
med soyasaus og eksotiske frukter. Foto: MAGNAR
KIRKNES
Soyasausen gir retten et orientalsk preg og fremhever smaken i
kjøttet. Sammen med det søte og syrlige i frukten blir retten en spennende
smaksopplevelse.
1,5 kg tynnribbe
1 ts salt
pepper
5 ss mørk soyasaus
5 dl kokende vann
Stek tynnribben på
rist over langpanne, 200 grader i ca. 1 time. La ribben hvile i 20 min. Skjær
opp ribben i ca. 2 cm store stykker. Legg stykkene tilbake i langpannen med
stekesjy og fett. Fordel soyasaus over ribbestykkene, vend stykkene i sjy, fett
og soya, og sett det hele tilbake i ovnen i ca. 10 min. på 250 grader. Pass på
så stykkene ikke blir brent.
Denne retten kan serveres med ris og
finskårete biter av papaya, ananas og mango.
Honningglasert ribbe
NOE FOR OLE BRUMM:
Honningglasert ribbe. Foto: MAGNAR
KIRKNES
Her forenes det salte og søte som skaper kontraster for
smaksløkene. Honningen har særpreget smak og gir en fin glasert overflate på
ribben.
1 kg tynnribbe eller midtribbe uten svor
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts ingefær
2 ss smør
1 ss
honning
Smelt smør og tilsett krydder og honning, pensle kjøttet med
smør og krydderblandingen. Forvarm ovnen til 175 grader og stek ribben på
nederste rille i ca. 30 min. Vend ribben og pensle på nytt. Stekes i ca. 1 time.
HELSPRØTT: Slik skal
en sprø svor se ut! Foto: MAGNAR
KIRKNES
Juleribbe
Kjøp ribbe som har en passe fordeling
av fett og kjøtt, den beste måten er å oppsøke ferskvaredisken og be om å få se
ribbestykket før du bestemmer deg. Det er vanskelig å bedømme et ribbestykke der
det eneste du ser er svoren.
Snitt svoren, gjerne i benas retning, det
gjør det enklere å skjære pene stykker når ribben er ferdigstekt. Snitt med en
skarp kniv litt ned i fettet og gni kjøttstykket godt inn med salt og pepper.
Pakk ribben inn i folie og la den stå fra 1-3 dager kjølig.
2 kg
svineribbe (tynnribbe)
ca. 2-3 ts salt
1/2 ts pepper
Fyll ca. 5 dl kokende vann i langpannen og legg ribbestykket med
svorsiden ned i vannet i forvarmet ovn (240 grader) i ca. 20 min. Legg så ribben
på rist over langpannen med svorsiden opp og reduser varmen til ca. 200 grader.
Øk temperaturen eller bruk grillen på slutten av steketiden, da vil du få sprø
svor.
Bruker du grillen, blir svoren lett brent, så du må passe på hele
tiden, med ovnsdøren litt på gløtt. Steketiden varierer med ribbens størrelse
(1-1 ½ time for tynnribbe, 2-2 1/2 time for midtribbe).
La kjøttet hvile
i ca. 20 minutter før du skjærer i det, da får kjøttsaften satt seg, og du får
saftig og mørt kjøtt. Bruker du julepølser og medisterkaker til ribben, kan
disse stekes sammen med ribben i langpannen de siste 20 minuttene.
Foretrekker du ribbefett som saus, er det bare å samle opp fra
langpannen. Vil du ha en litt magrere saus, kan du sette langpannen litt kjølig
og ta bort litt av fettet etter at det er størknet. Tøm litt kokende vann i
langpannen og få med alle smakene fra stekingen. Deretter kokes denne kraften og
jevnes med hvetemel eller maisenamel. Sausen avrundes med litt fløte og smakes
til med salt og pepper.